Itt jártatok

2016. augusztus 22., hétfő

Szemek, tévé, színek...

Szemek, tévé, színek... Egyszóval: Látás


Bizonyára mindenki hallott róla, hogy a macskák "látnak a sötétben". Nos ez igaz is....... Lenne, hogyha nem akarjuk pontosan tudni, mennyit is látnak valójában. Periférikus látásuk nem jobb az emberénél és nem is színvakok, mint ahogyan azt régen hitték. Bár a színmegkülönböztetésre nincs különösebb szükségük nem olyan minőségben látnak, mint az emberek. Okéoké, tudom, sötétről is beszéltem! :) A macskák pupillája sötétben teljesen kitágul, így olyan sejtek lépnek munkába, amelyek visszaverik és felerősítik a fényhatásokat (igen, a legapróbbakat is). Ettől világít például kedvencünk szeme, a fénnyel szemben áll. Ennek a "világításnak" a kipróbálására a legjobb módszer, ha sötét van, és kisebb távolságból a telefonunk vakujával a szemébe világítunk (értsd: min. 3-4 méter, és igen, telefon vakujának a fénye hozza elő a legjobban). 
A cicák valójában így sem látnak még tökéletesen, teljes sötétségben  egyéb érzékszerveiket kell felerősíteniük.




Cicák és a tévé....


Bizonyár a mindenki ha letette kedvencét a tévé elé, és nem volnta el semmi a figyelmét, kíváncsian bámulta szakadatlanul. Ez azért van mert a macskák különleges látásával sokkal több mozgás érzékelhető egy képernyőn. Ezért van sokszor, hogy a cicák hosszú várakozás után nekiszaladnak a tévének. 
A macskák a kertekben is sokkal könnyebben veszik észre az egyébként olyan apró mozgásokat, amiket mi nem is látunk. Eredetileg a macskák ilyen kisméretű kártevők miatt voltak tartva, manapság jobbára egy puha cukiság az ágyunkon :) <3
 
Remélem tetszett! 


                     Pussz!
                                      LizA







1 megjegyzés: